Rolstoelhockey SV Kampong Wheely's en The Dolphins samen verder.

Toekomst rolstoelhockey in Amsterdam Zuidoost gegarandeerd.

Utrecht / Amsterdam, 24 juni 2015 - Rolstoelhockey vereniging The Dolphins uit Amsterdam sluit zich aan bij de Utrechtse Sportvereniging Kampong. Er ontstaat een rolstoelvereniging met ongeveer 70 leden, in zowel elektrische als handvoortbewogen categorie. Met dit samengaan houdt The Dolphins in de huidige vorm op te bestaan, maar is de toekomst van rolstoelhockey in Amsterdam Zuidoost gegarandeerd. De elektrische rolstoelhockeyers van The Dolphins blijven in Amsterdam Zuidoost trainen en competitie spelen, maar wel onder de vlag van Kampong.

Achtergrond.

Overeenkomstig het beleid van de KNHB bestond bij The Dolphins sinds 2010 de wens om aansluiting te vinden bij een reguliere hockeyvereniging. Tijdens de Algemene Ledenvergadering 2014 werd de noodzaak om op korte termijn aansluiting te realiseren duidelijk gecommuniceerd naar de leden en heeft het bestuur de opdracht gekregen de mogelijkheden te onderzoeken. Naast de contacten met Kampong heeft The Dolphins zich met een diapresentatie tevens bij een aantal hockeyverenigingen in Amsterdam gepresenteerd. Na veel serieuze gesprekken met alle geïnteresseerde partijen en bezoeken langs de velden en uitvoerige informatie aan de leden, is de ALV van 2 mei akkoord gegaan met samengaan met Kampong. Bestuurlijke stabiliteit, overeenkomende visie op de rolstoelhockey sport, alsmede de goede 'klik' gaven de doorslag. 

Samenwerking.

Samenwerking is geen doel op zich geweest maar biedt gezien de talentontwikkeling voor de topsporters van beide verenigingen wel betere kansen. De selectie zal in sporthal Gaasperdam in Amsterdam Zuidoost gaan trainen en competitiedagen organiseren. De regionaal spelende teams zullen op hun huidige trainingslocaties in Amsterdam en Utrecht blijven trainen, de samenstelling van de teams zal dan ook nagenoeg gelijk blijven. Met selectietrainingen zal er gecombineerde selectie ontstaan voor de teams op het landelijke niveau. De hoofdtrainers van beide verenigingen zullen nauw samenwerken om de integratie tot een succes te maken.

Over SV Kampong Hockey.

SV Kampong is een omnivereniging sinds 1902 en kent naast Hockey vijf onderverenigingen: Voetbal, Cricket Sqash, Tennis en Jeu de Boules. De omnivereniging heeft ruim 5500 leden, waarvan meer dan 3000 hockeyleden. Sinds 1999 wordt er binnen Hockey rolstoelhockey gespeeld, de Kampong Wheely's. Zowel elektrisch als handvoortbewogen. Heren 1 en Dames 1 komen uit in de hoofdklasse en bij het H-hockey zijn zes teams van de hoofdklasse t/m actief. Bij E-Hockey zijn drie teams actief, waarvan er twee uitkomen in de regionale klassen van de Regio Midden en één actief is in de landelijke Overgangsklasse. Meer info over Kampong Wheely's: www.kampongwhelys.nl 

Over The Dolphins.

The Dolphins is een vereniging voor elektrisch rolstoelhockey sinds 2003 met thuisbasis Amsterdam Zuidoost. Momenteel heeft zij 18 leden verdeeld over 3 teams, waarvan 2 teams in de regionale klassen in Regio West spelen en één op landelijk niveau in de Overgangsklasse.

Meer informatie.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:

Jeroen-Kemp-Pals, voorzitter van Kampong Wheely's Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Marit Dhondt, voorzitter van The Dolphins Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Verdien een zonnepaneel voor de ijsclub.

Door stijgende energieprijzen, een toenemend bewustzijn om bij te dragen aan een beter milieu en de verschillende financiële voordelen zijn vele schaatsliefhebbers reeds overgestapt op zonne-energie. De KNSB heeft samen met enie.nl gekeken naar mogelijkheden voor de schaatssport. Dit heeft geleid tot een unieke aanbieding voor de ijsclub en haar leden.

Enie.nl biedt een vrijblijvend adviesgesprek aan waarin de persoonlijke mogelijkheden van zonne-energie worden toegelicht. Na afloop van dit gesprek ontvangt uw lid een voorstel op maat met een KNSB korting. Voor ieder lid dat via de ijsclub overstapt op zonne-energie van enie.nl, krijgt de ijsclub een GRATIS zonnepaneel van enie.nl.

Bekijk de informatie en neem contact op met een adviseur van Enie.nl op 085-4017000 of laat uw gegevens achter op www.enie.nl/schaatsen

 


Verenigingsaanbod voor KPN Schaatsvriendendag?

Op zondag 1 maart 2015 is de KNSB weer bij de jaarlijkse KPN Schaatsvriendendag. Tijdens deze dag nodigt het Fonds Gehandicaptensport alle mensen met een beperking (in de breedste zin van het woord) uit te komen schaatsen bij Flevo on Ice. Toppers als Barbara de Loor, Annamarie Thomas en andere topschaatsers zullen ook aanwezig zijn om naast alle andere actviteiten vooral het schaatsen tot een mooie belevenis te maken

De KNSB wil graag de enthousiaste schaatsers door kunnen verwijzen naar G-schaatsverenigingen. Mocht je als vereniging een mooi vervolgaanbod willen aanbieden dan graag aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tenslotte is de KNSB nog op zoek naar enthousiaste trainers die deze middag ondersteuning kunnen bieden aan iedereen die een onvergetelijke dag wil beleven.

Voor vragen of informatie: Maud Schwarz (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). 

 


Schaatssimulator ook voor verenigingen

Veel schaatsliefhebbers en verenigingen kennen de Schaatssimulator natuurlijk van het KPN Clubhuis.
Schaatssimulator.com heeft op veler verzoek nu speciaal voor verenigingen van de KNSB een aanbod waarmee verenigingen ook gebruik kunnen maken van de schaatssimulator op hun eigen open dag, sportmarkt of braderie.

Bekijk hier de aanbieding van Schaatssimulator.com

 


Cursus Natuurijsmeester

De KNSB heeft dit seizoen nog (beperkte) mogelijkheden om de populaire cursus Natuurijsmeester aan te bieden.

IJsclubs die, al dan niet samen met omliggende verenigingen, interesse hebben om dit seizoen toch nog een leuke en leerzame avond over natuurijs te hebben, kunnen zich melden bij Marieke Jonker van KNSB Opleidingen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Koôltocht


Als er de komende winter voldoende ijs is om een toertocht te organiseren zal IJs en Volksvermaak in samenwerking met de ijsclub Oudkarspel en de ijsclub Aartswoud de koôltocht uitschrijven. In 1894-1895 werd deze tocht ook verreden. De tekst is gevonden op een Westfriese spreuken kalender.

koek en zopie.
De winter van 1894-1895 was 'n strenge.
Toedat 't al 'n week of wat pittig vroren had, Nierup 'n durp in de buurt, 'n skaastocht houwen.
Paar manne wazze op deurrois deur oôs durp en die vroege an moin opa of hai op 'n bepaalde toid op 't Waardje weze wou met veertig liter warme sukkelamelk en koeke.
Ik zel d'r weze", beloufde moin opa, want dat was 'n anpakker.
Toedat ie op 't Waardje ankommen was en klaar voor de verkoup was, zakte hai met z'n hêle handel deur 't ois.
Nou had opa 'n indrukwekkend stemgeluid en dat het z'n redding weest.
As ie vol gas gaf, den kwamme de visse boven droive...
Tot Kalverdoik, zo'n 3 km ten westen van 't Waardje, was z'n geluid te horen, maar den moet ik 'r wel bai zegge dat 'r 'n pittige oôstewind stond.
Ik ken dut verhaal al zeuventig jaar en had 't oigelek veul eerder vertelle moeten, den hadde d'r op Kalverdoik meskien nag mense weest die 't zelf hoord hadde.

Als de koôltocht de komende winter doorgaat hopen we dat het er beter vanaf gaat als in 1894-1895.
Op de jaarvergadering vrijdag 28 november as meer info over de koôltocht.
Bestuur IJs en Volksvermaak.

 

Koôltocht in wording.

De ijsclubs De Volharding uit Oudkarspel, ijsclub Aartswoud  en IJs- en Volksvermaak uit Nieuwe Niedorp hadden samen met andere vereniging een toertocht van 75 kilometer. Door de toegenomen regeldruk en knelpunten op de route was de organisatie van die tocht niet meer haalbaar. 


Dit zat Alfons Bruin van de Volharding niet lekker. Na overleg met Willem Rol van het gewest benaderde hij Jan Koster (IJs- en Volksvermaak) en schrijver dezes om te kijken of het op de  een of andere manier niet mogelijk was een toertocht te organiseren. In juni was de eerste bijeenkomst, weldra gevolgd door een tweede. Daar werd besloten, we gaan ervoor. Peter Kos had inmiddels een originele naam bedacht: Koôltocht. Koôl is het West-Friese woord voor Kool. Voor de 2e Wereldoorlog werd via “ons” schaatstraject de mooi gestapelde kool vervoerd naar de veilingen in Langedijk. Zie onderstaande foto.


 


 


Vervolgens gingen we het traject in van draaiboeken en verkeerscirculatiepannen maken, overleg volgde met Gemeentes, Provincie en eigenaren van grond waarop geparkeerd moest worden. Ondanks het feit dat het een korte tocht wordt, die uitsluitend op het ijs plaatsvindt (dus niet klunen over dijken of wegen) was dit proces geen sinecure. De regelzucht in Nederland schiet soms door, maar genoeg daarover. We zijn nu eind november en het ziet ernaar uit, dat de vergunning binnenkort verleend gaat worden. Het is nog wachten op de laatste stempels van alle vier de Gemeentes. Voor nadere info, zie de onderstaande websites.


Het is de intentie om de route volgend seizoen (2014/15) uit te breiden door via de Langereis naar Aartswoud te schaatsen. De tocht wordt dan circa 45 km (kortere afstand blijft mogelijk).


Traject


Deze unieke schaatstocht gaat over het Kanaal Omval-Kolhorn. Lange rechte stukken dus. Maar het landschap onderweg is steeds wisselend, dus het wordt beslist geen saaie route. Onder normale omstandigheden hoeft er niet gekluund te worden. De tocht heeft een lengte van 25 km en is dus een prachtige tocht voor gezinnen met kinderen en ook voor recreatieve rijders, die eens een echte tocht willen rijden.Starttijden:  09.00 - 12.00 uur (sluiting controles etc. is 16.00 uur).


Startplaatsen: Verenigingsgebouw IJs- en Volksvermaak, Leijerdijk 9, Nieuwe Niedorp.   Verenigingsgebouw De Volharding, Dorpsstraat 752, Oudkarspel.


Parkeren: Op de aanrijroutes naar de startplaatsen staan gele borden, die u verwijzen naar een parkeerplaats.

 

Bovenstaand artikel is geschreven door Meindert Brugman, secretaris van de Koôltocht en wordt ook geplaatst in het blad Schaatnieuws.  

 

Zie ook de website: http://www.ijsverenigingvolharding.nl

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op zaterdag 15 dec. 2011 werd het jubileumboek 125 Jaar IJs en Volksvermaak gepresenteerd door schrijver Hans Stammes in het clubgebouw aan de Rijd. Toon Steltenpool, lid van verdienste van de KNSB, hield een toespraak, reikte een plaquette ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan uit namens het Gewest NH-Utrecht en benoemde penningmeester Dick Koster als lid van verdienste. Verder werd er door hem nog een bloemetje uitgereikt aan de vriendin van Dick. Hierna kregen o.a. de vrouw van Hans Stammes en José d'Hondt voor de medewerking aan het boek een bloemetje uitgereikt door vz. Meine Plat en kreeg Hans een fles drank uitgereikt. Hierna hield Hans zijn verhaal over het totstand komen van het boek met vele wetenswaardigheden over de geschiedenis van IJenV. Daarna was er gelegenheid het boek te kopen. Ook werd er melding gemaakt dat de nieuwe baanveger gearriveerd was en kon men deze in de naastgelegen tent bekijken.

 

 Hans presenteert het jubileumboek in het clubgebouw.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gelezen in IJsnieuws nr. 51

Een stukje uit de notulen van een ledenvergadering in 1912.

Het gaat over ijswegen.

De heer Visser van Nieuwe Niedorp:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De feestdag van “The Dolphins” was een groot succes. Op zaterdag30 juni 2012 kwam rolstoelhockeyclub “The Dolhins” voor hun jaarlijkse feestdag naar ons ijsclubgebouw aan de Rijd. Het weer was perfect en de stemming zat er al heel gauw in. Voor een verslag hiervan, zie nieuws en dan onder verslagen.